keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Pilvipalvelut opetuksessa?


Tietotekniikan käyttötavat opetuksessa ovat muuttuneet erilaisten verkosta vapaasti saatavien “pilvityökalujen” mukana. Niitä otetaan käyttöön ja käytetään jokin aika ja sitten huomataan, että pilvi onkin jo kuivunut pois ja siirrytään seuraavaan pilveen ja otetaan uudet työkalut haltuun.

Mitä pilvipalvelut ovat? Niissä sovelluksia käytetään verkon yli keskuspalvelimilta, jonne myös tiedot tallennetaan. Pilvipalveluja voidaan käyttää paikasta riippumatta eri päätelaitteilla: pöytätietokoneella, läppärillä, tabletilla, älypuhelimella. Käyttö ei myöskään riipu käyttöjärjestelmästä. Käyttöä helpottaa nopea nettiyhteys.

Oppimateriaalit ja opiskelijoiden tuottamat aineistot hajautuvat erilaisiin pilvityökaluihin, esim: Google -dokumentit, Youtube –videot, erilaiset kuvagalleriat. Opiskelija voi räätälöidä omia oppimisen työkaluja haluamikseen ja linkittää ne vaikka Moodlen tehtävän palautukseen. Voi siis käydä niin, että opiskelijalla on laaja valikoima työkaluja käytössään ja opettaja lukee niitä Moodlen kautta.

Opetuksessa voidaan siis vain siirtyä pilveen, vapaasti verkossa olevia palveluita voidaan käyttää suljettujen ja oppilaitosten järjestelmien esim. Moodle rinnalla. Tämä on johtanut siihen, että usein opettaja saa ensikosketuksen pilvipalveluihin opiskelijan kautta. Näin onkin varmaan hyvä edetä, koska opiskelija saa itse valita sähköiset työvälineet. Heitä ei voi pakottaa pilvipalveluiden käyttäjäksi, vaan oppilaitoksen on tarjottava myös perinteiset sähköiset oppimisen työkalut.

Toinen merkittävä muutos on se, että enää ei oikeastaan voi opettaa jonkin pilvityökalun käyttöä. Jokaisen pitää itse löytää ne ja itse opetella käyttämään niitä itselleen sopivalla tavalla. Tämä on kokonaan uusi kulttuuri, enää työkaluja ei hallita kokonaisuudessaan, vain niiltä osin, kuin itsellä on tarvetta ja intoa kokeilla.

Innostan kaikkia ottamaan vaan rohkeasti työkalut käyttöön. Kaikissa palveluissa on pari perusasiaa, jotka pitää tarkistaa. Ensimmäisenä asiana on julkisuus, etsi jostain asetuksista kohta; profiili ja tietosuoja ja tarkista mitä kaikkea näkyy maailmalle. Toinen mikä kannattaa etsiä on Ohjeet; niitä selailemalla saa hyviä vinkkejä. 

Tämä teksti tulee ennen joulua ilmestyvään Agoraan. Siksi näin pitkä ja perusteellinen postaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti